top of page
Search

DO VŘESU SE ZAMILUJETE…

Updated: Sep 29, 2020

VŘES VÁS PROSTĚ DOSTANE !

Babí léto a nastávající podzim nám ukazuje, že je čas na nové sezónní dekorace. A právě VŘESY (Calluny) k podzimu bezpodmínečně patří. Tyto stálezelené keříky mají své místo v podzimních truhlících, skupinkách dekorací na zápraží, na terase, balkoně ale i v interiéru. Radost nám vřesy dělají od brzkého podzimu až do zimy. K dostání je celá řada druhů i široká barevná škála květů, od bílé přes odstíny růžové, fialové a rubínové.



JAK ZAČÍT?

Vřesy patří mezi kyselomilné rostliny, a proto je ideální pro správný růst použít substrát pro rododendrony či azalky, který vřesům svým složením nejlépe vyhovuje. Můžete si jej také připravit smícháním rašeliny, písku a zahradní zeminy v poměru 3:2:1.





SPRÁVNÁ ZÁLIVKA

je cestou k úspěchu! Vřesy jsou poměrně odolné vůči suchu, nicméně by při pěstování v nádobách neměl substrát zcela vysychat, ideálně zůstávat stále mírně vlhký. Tomu může dopomoci i vrstva mulčovací kůry na povrchu substrátu.






SAMOSTATNĚ I V KOMBINACI…

Vřes vypadá velice dekorativně v nádobách jednodruhově, ale i v kombinaci s dalšími rostlinami jako je například Drátovec (Calocephalus), Muhlenbeckie, Skimmia, různobarevně kvetoucí Macešky/Violky, nebo také v kombinaci s Hebe které je nabízeno v různých kultivarech. Vhodné je osázený květináč či truhlík dále dekorovat dýněmi, podzimními








VÍTE, CO SE ŘÍKÁ?

Vřes prý ochraňoval dámy před nečestnými úmysly mužů, mladé dívky si jej vplétaly do svatebního věnečku, aby se brzy dočkaly děťátka a lovci si jím zdobili hole, aby nepřišli z honu s prázdnou.








165 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page